Multe mămici (cu venituri mici spre medii) caută surse de venituri suplimentare în concediul de creștere a copilului. Uneori, însă, unele dintre ele caută în locurile și modurile cele mai nepotrivite. Dacă ești înscrisă pe Facebook în grupurile de mămici, cu siguranță ai văzut de sute de ori anunțuri de genul „Mămici, voi cu ce vă ocupați să mai câștigați un ban de acasă?/ CAUT job de acasă, dar NU vânzări/reprezentant produse cosmetice”, etc. Problemele sunt mai multe:

  • ori anunțul prezintă greșeli gramaticale
  • ori 98% din răspunsuri sunt tot din zona vânzărilor, a MLM-urilor, indiferent că ai cerut altceva
  • majoritatea răspunsurilor prezintă sintagme de tipul „detalii în privat” (lipsa de transparență).

De partea cealaltă, cele mai înșelătoare anunțuri sunt cele din partea celor care „recrutează”, mă refer aici la formulări ca de ex.

  • „Am nevoie URGENT de 10 fete care să lucreze ca promoter pentru o firmă de produse pentru casă, plata direct în cont”
  • „Deschide-ți propria ta afacere, fii independentă lucrând de acasă, fără investiții”
  • „Caut 5 fete care să prezinte produsele firmei X, se lucrează cu catalog, simplu și rapid, nu au treabă cu transportul produselor”… plus alte formulări dubioase. Cum spuneam, în spatele a 98% din anunțurile de genul sunt „joburi” MLM. Been there, done that. Cunosc mecanismul.

Iată câteva sfaturi:

  1. Dacă ai lacune în limba română (e cazul unor fete care au rămas însărcinate în timpul școlii), profită de timpul din CCC pentru a-ți pune la punct exprimarea gramaticală și scrierea ortografică. CREDE-MĂ, acesta este PRIMUL și cel mai important pas.

2. Fă o listă cu ce îți place să faci și să fii remunerată pentru asta, apoi fă o listă cu ce știi efectiv să faci sau ai putea să înveți (la modul realist). Unde cele 2 se intersectează, acolo trebuie să lucrezi.

3. Cultivă TIMPUL liber pentru a INVESTI in TINE, în formarea ta: citește, fă CURSURI, ascultă podcast-uri, urmărește tutoriale pe YouTube… Acumulează capital intern, evoluează, doar așa poți crește.

4. Informează-te cu privire la persoana juridică cea mai potrivită activității pe care vrei să o desfășori. Eu am început ca PFA. Este mult mai ușor și profi să colaborezi cu firme dacă ai formă legală. În plus, poți accesa și fonduri.

Iată câteva grupuri Facebook care pe mine m-au ajutat:

În final, dacă ești traducător autorizat, graphic designer, specialist web etc., te poți înscrie la mici proiecte pe platforme precum: www.freelancer.co.ro, www.fiverr.com, www.upwork.com.

Dacă ți-a plăcut articolul, aștept un comentariu oricât de scurt din partea ta sau distribuie acest articol oricui crezi că i-ar putea fi de folos. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *