Când Greta alias @demancare m-a invitat sa ma alătur inițiativei ei pe Instagram de reducere a risipei alimentare
#DeNearuncat, am fost super încântată și m-am gândit instant că mi se potrivește mănușă.
𝙄𝙣 𝙘𝙖𝙨𝙖 𝙣𝙤𝙖𝙨𝙩𝙧𝙖, 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙪𝙧𝙞𝙡𝙚 𝙖𝙡𝙞𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙣𝙪 𝙨𝙚 𝙖𝙧𝙪𝙣𝙘𝙖 (𝙖𝙥𝙧𝙤𝙖𝙥𝙚 𝙣𝙞𝙘𝙞𝙤𝙙𝙖𝙩𝙖), 𝙖𝙨𝙩𝙛𝙚𝙡 𝙖𝙟𝙪𝙩𝙖𝙢 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪𝙡 𝙞𝙣𝙘𝙤𝙣𝙟𝙪𝙧𝙖𝙩𝙤𝙧.
Cum reusim asta si ce facem cu ele?

𝘋𝘦 𝘧𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘢𝘵𝘢 𝘤𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘵 𝘧𝘳𝘶𝘤𝘵𝘦 𝘴𝘢𝘶 𝘭𝘦𝘨𝘶𝘮𝘦, 𝘱𝘶𝘯 𝘤𝘰𝘢𝘫𝘢 𝘪𝘯 𝘱𝘶𝘯𝘨𝘪 𝘥𝘦 𝘩𝘢𝘳𝘵𝘪𝘦 (am cumpărat o cutie plină cu astfel de pungi). Dar despre comportamentul nostru cu tendință #plasticfree în creștere o să vorbesc în alt articol.

𝘛𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘭𝘢𝘭𝘵𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘶𝘳𝘪 𝘢𝘭𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘪𝘴𝘢𝘵𝘦 𝘭𝘦 𝘥𝘶𝘤𝘦𝘮 𝘭𝘢 𝘵𝘢𝘳𝘢, 𝘭𝘢 𝘣𝘶𝘯𝘪𝘤𝘪, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘩𝘳𝘢𝘯𝘦𝘴𝘤 𝘢𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭𝘦𝘭𝘦 𝘤𝘶 𝘦𝘭𝘦 (𝘣𝘶𝘯𝘪𝘤𝘪𝘪 𝘭𝘰𝘤𝘶𝘪𝘦𝘴𝘤 𝘭𝘢 𝘤𝘢𝘵𝘪𝘷𝘢 𝘬𝘮 𝘥𝘦 𝘯𝘰𝘪, 𝘥𝘦𝘤𝘪 𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘰𝘥 𝘢𝘴𝘢, 𝘴𝘰𝘵𝘶𝘭 𝘴𝘦 𝘥𝘶𝘤𝘦 𝘤𝘢𝘮 𝘭𝘢 2 𝘻𝘪𝘭𝘦).

În rest, încercăm sa nu irosim mancarea, sa cumpărăm strict ce avem nevoie ca sa nu se strice, iar surplusul de legume il fac felii/bucati si bag la congelator. Mai mult decat atat, atunci cand gatesc pentru bebe Emi (care inca nu a implinit un anisor, deci mananca fara sare si ii gatesc separat), pentru a economisi timp, gaz si apa , incerc sa nu gatesc zilnic ci odata la cateva zile cate o oala de mancare pentru el. Papa bun al lui Emi il stochez la congelator in borcanase de sticla care corespund fix unei portii de mancare pentru el. Asta ma ajuta, cum spuneam, sa reduc timpul petrecut in bucatarie zilnic si sa dozez mancarea ca sa nu existe exces de papa-bun nemancat/irosit.

Acum sa va spun ce am făcut zilele trecute: niște 𝙘𝙝𝙞𝙛𝙩𝙚𝙡𝙪𝙩𝙚 𝙫𝙚𝙜𝙖𝙣𝙚 𝙡𝙖 𝙘𝙪𝙥𝙩𝙤𝙧, după o rețetă văzută la @healthytasty.iasmina mai demult, pe care am modificat-o in virtutea reciclării ingredientelor.

Pe lângă 100 gr linte roșie si 100 gr hrisca fierte in prealabil, am adăugat:

  • 50 gr de brânză proaspătă de vaci dintr-un recipient pe care il deschisesem cu o zi in urma si care expira în aceeași zi
  • o bucata de caș de țară (tot cam 50 gr) care era demult in frigider, i-am curățat crusta apoi l-am dat pe răzătoare
  • 2 ouă (se poate doar 1 ou)
  • 150 gr făină
  • 50 gr fulgi de drojdie inactiva (are multe proprietati nutritive)
  • cateva felii de pâine întărită și uscată, înmuiată în apă (𝙣𝙤𝙞 𝙛𝙖𝙘𝙚𝙢 𝙥𝙖𝙞𝙣𝙚𝙖 𝙚𝙭𝙘𝙡𝙪𝙨𝙞𝙫 𝙞𝙣 𝙘𝙖𝙨𝙖, 𝙙𝙞𝙣𝙖𝙞𝙣𝙩𝙚 𝙙𝙚 𝙥𝙖𝙣𝙙𝙚𝙢𝙞𝙚)
  • sare și pătrunjel (tocat, de la congelator)

Am uns tava cu puțin ulei de măsline, 30-40 minute la cuptorul preîncălzit et voilà: au ieșit mega-delicioase.

In concluzie, cu puțină inspirație de moment, se pot recicla resturile alimentare. Se poate sa nu aruncam nimic, sa optimizam alimentele! Daca aveti lipsa de inspiratie vreodata, puteti consulta #DeNearuncat pe Instagram. Sper sa fie de folos. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *