A locui intr-o casa pe teren a devenit visul oricarui om, mai ales in pandemie, cand ne-am simtit toti inchisi si deprivati de libertate in apartamente de bloc. Fericiti cei ce aveau casa la curte!
In mai 2020, cand a fost decretata starea de urgenta in Romania, m-am trezit inchisa in casa cu 2 copii mici (pe atunci, Emi avea doar 7 luni, iar Dori 3 ani si 3 luni). Singura cu ei, toata ziua, fara posibilitatea de a iesi (oricum nu aveam unde sa ii duc, parcurile si locurile de joaca erau inchise), doar sotul pleca la serviciu si la cumparaturi. Nu am fost singura in aceasta situatie, evident, sute de mii de mame in intreaga lume au avut aceeasi problema, care vine la pachet cu frustrari, stari de iritabilitate, s.a.m.d.
De aceea, in octombrie 2020 am decis sa ne mutam la casa, la cativa km de oras (o pozitie foarte buna). Am locuit cateva luni in casa veche din aceeasi curte, timp in care ne-am ocupat de casa noua. Casa era deja la rosu (fundatia turnata, ziduri ridicate, structura acoperisului), insa fara niciun fel de instalatie sau tamplarie si netencuita.
Asadar, stadiul urmator era sa ne ocupam de finisaje, sa aducem casa de la rosu la gri, cum se spune. In alta ordine de idei, trebuia sa finalizam:
- instalatia electrica
- instalatia sanitara
- tencuiala si gletuit
- turnarea sapei
- tamplaria PVC
- izolatia
- aplicarea mesei spaclu
- finisaje finale (vopsit, tencuieli decorative, etc.).
In toate aceste etape, am incercat sa imi aduc aportul, prin prezenta mea constanta la lucrarile in desfasurare (dat fiind ca sotul lucra) si prin cautarea si contactarea furnizorilor de materiale de constructii.
Ce aspecte au fost in avantajul nostru:
Timpul – nu ne-am simtit presati de timp, dat fiind ca aveam unde sa locuim. Ne-am dat ragaz sa cautam, sa cerem oferte si sa decidem cu calm.
Priceperea – sotul meu s-a documentat foarte mult cu privire la ce presupune construirea unei case, ba chiar a facut el insusi o parte din lucrarile de interior.
Mai departe o sa enumar lucrurile pe care ne-am fi dorit sa le stim la momentul potrivit, care ne-ar fi scutit de cateva greseli fundamentale, implicit de irosirea banilor. Mare parte din ele le-am aflat multumita Casei de Comenzi Vindem-Ieftin.ro.
Vindem-Ieftin.ro (sau Depozitul Virtual sau prima Casa de Comenzi pe nisa materiale de constructii in Romania) reprezinta un concept unic, o alternativa la aprovizionarea din clasicele depozite de materiale de constructii si hipermarketuri fizice. Depozitul Virtual favorizeaza, inca din 2014, scurtarea lantului de aprovizionare de la producator la client. Acest proces se traduce in taierea costurilor finale ale materialelor cu pana la 10-15%, astfel clientul (poate fi un proprietar de hotel / pensiune / hala / casa sau oricine doreste sa faca amenajari interioare sau amenajari exterioare) economiseste toti acei BANI, dar si foarte mult TIMP. Mai exact: se elimina costurile din lantul de distributie, precum inmagazinare, costuri operationale si transport de la producator la retailer.
Cum functioneaza? Clientul plaseaza o cerere telefonic/online – este contactat de un francizat (un consultant cu expertiza in domeniul constructiilor) – se negociaza pretul – clientul primeste o oferta (cu cat comanda va fi mai mare, cu atat reducerea va fi mai semnificativa, implicit banii economisiti) – clientul achita proforma – clientul primeste marfa direct de la producator, la adresa indicata. Poti vedea aici testimoniale video filmate de clientii insisi.
Asadar, iata cateva sfaturi si greseli comune la constructia unei case:
- Prea multe detalii arhitecturale = costuri mari. Am prevazut parterul cu 2 terase: una la intrare cu scari si 2 coloane, iar cealalta laterala, cu iesire din bucatarie, pentru a bea cafeaua dimineata afara, cu putin mai multa intimitate fata de terasa de la fatada principala. Apoi ne-am razgandit si am decis sa inchidem terasa laterala, ca o anexa, gandindu-ne la iernile grele. Ne-am gandit, apoi razgandit, cu prea multe detalii care au rezultat in cheltuieli si mai mari. Este bine sa aveti ideile clare de la inceput. O structura simpla (patrata/dreptunghiulara) e intotdeauna alegerea cea mai simpla si rentabila. Bineinteles, este utila o anexa, un garaj sau o dependinta, ca spatiu de depozitare.
- Materiale mai ieftine = riscuri si costuri mai mari pe termen lung. Exista anumite etape in care nu poti face rabat de la calitate, mai ales cand vine vorba de fundatia si structura casei. Din contra, daca se poate, la acestea este bine sa plusezi. Noi locuim intr-un judet cu risc seismic, de aceea am investit in mai mult fier decat era necesar pe foaie, doar ca sa stam linistiti, ca structura e sanatoasa. O alta etapa la care trebuie prestata foarte multa atentie la alegerea materialelor si a ordinii in care se monteaza ele este izolatia. Daca nu vrei sa cheltui o avere mai tarziu pe incalzirea casei, daca nu vrei sa faci igrasie si mucegai, este musai sa alegi materiale de cea mai buna calitate, puse in mod corect (am intalnit aici meseriasi care se contraziceau intre ei cu privire la grosimea stratului de polistiren extrudat necesar sau daca se pune substrat din folie de polietilena sau nu, ca bariera contra umiditatii).
- Sanitare distantate = costuri suplimentare. Este bine ca sanitarele din bai, de exemplu vasul de WC/chiuveta si eventual bidet, sa fie amplasate cat mai aproape una de cealalta, astfel se vor reduce costurile materialelor (ale conductelor in sine), implicit se va optimiza functionarea instalatiei in sine.
- Alege intotdeauna gama PLUS, nu gama ECO. Majoritatea produselor expuse la raft in depozite si hipermarketuri fizice sunt mostre, esantioane de o calitate inferioara fata de cele existente in catalogul producatorului. Adica ceea ce vezi in magazin sunt produse din gama Eco, la un pret mai mic. Din pacate, multi vand produse Eco la pret de gama premium, mai ales in acele localitati cu populatie redusa, departe de orasele mari, unde micile depozite au monopol, neavand concurenta. Un consultant Vindem-Ieftin.ro te va ajuta sa eviti astfel de inconveniente.
- Lucrari delegate ”meseriasilor” = pret aproape dublu. In Romania este impamantenita institutia meseriasului. Intr-o tara cu o mare problema de forta de munca (perseverenta, care sa duca proiectul la bun sfarsit si calificata), meseriasul e cel care „te rezolva”, dar pune pretul pe care il doreste el: global, astfel ca nu poti monitoriza exact fiecare etapa in parte. Umfla cifrele (rotunjeste mp, cantitatile, implicit preturile) si scade din calitate (cumpara materiale mai ieftine, ca sa ii ramana lui cat mai multi bani). Din pacate, putini accepta sa fie angajati doar pentru manopera, iar materialele sa le cumperi tu separat. Cel putin in zona noastra, majoritatea fac oferta la pachet (manopera+materiale), refuzand sa puna pret doar pe manopera. Daca vrei intr-adevar sa economisesti, gaseste o echipa onesta care sa accepte sa iti cumperi tu materialele.
De la Vindem-Ieftin.ro am aflat si cateva detalii mici dar foarte importante, precum stadiul la care se toarna sapa (inainte de a pune tamplaria, ca sa se usuce bine si inainte de a finaliza tavanul, ca umiditatea sa nu se ridice si sa ramana in polistiren) sau aspecte tehnice ale instalatiei de incalzire in pardoseala. Noi am depus si dosarul pentru energie regenerabila pe baza de panouri solare, asadar vom apela la ei dupa ce vom primi aprobarile necesare.
Vindem-Ieftin.ro este mai mult decat un business, este un ajutor de incredere in constructia casei tale. Mai mult decat atat, are un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, scazand nivelul de poluare prin reducerea numarului de camioane care transporta fragmentar materiale de constructii pe soselele din Romania.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022.