TRECEREA LA OLITA: EXPERIENTA NOASTRA SI CUM NE-A AJUTAT OLITA PORTABILA POTETTE PLUS

Nu mi-a placut niciodata expresia “antrenament la olita”, desi ea a fost tradusa dupa faimosul “potty training” despre care exista numeroase dezbateri si articole.

As vorbi mai degraba despre etapa, obisnuire, trecere la olita. Dar probabil este doar o nuanta.

Este indicat ca antrenamentul la olita sa nu fie facut mai devreme de 2 anisori, in niciun caz mai devreme de 1 an jumatate, din motive fiziologice (va puteti documenta despre muschii/sfincterul copilului). Insa nu mi-am propus sa ma lungesc aici in detalii “tehnice”.

Trecerea la olita, in cazul lui Dorian, nu a fost deloc liniara, iar procesul a durat aproape un an. Sa va explic putin contextul si de ce a durat atat.

Am inceput sa ii explicam lui D ce este olita si necesitatea ei de pe la 2 ani jumatate, adica in vara lui 2019. Pana atunci, ca orice copil care nu accepta usi inchise, vazuse ce facem noi la toaleta, ba chiar ii cumparasem un reductor pe la 2 anisori, insa nici nu a vrut sa auda sa se aseze pe el (si nici astazi la 3 ani jumatate nu se asaza pe reductor). I-am povestit de faptul ca la un moment dat va merge la gradinita (“la copii”), iar acolo toti copilasii fac la olita si niciunul nu poarta scutec, dar nici asta nu l-a motivat (replica era: “nu mai veau sa me’g la copii”).

Colac peste pupaza, la sfarsitul lui august a venit pe lume bebe 2, ceea ce m-a tinut in spital cateva saptamani (bebe prematur), iar la procesul de trecere la olita a lucrat mai departe bunica lui Dorian. Dinn pacate, fara succes. Era normal ca, in valtoarea a o serie de schimbari deja prea mari pentru un copil de 2 ani jumatate (absenta mea, un fratior), sa se simta coplesit si sa nu reuseasca sa faca tranzitia. Asa ca am abandonat etapa aceasta si ne-am focusat pe cea prioritara: acceptarea fratiorului si adaptarea la noua familie.

In primele luni dupa sosirea lui bebe 2, nu am mai facut nicun fel de presiune asupra lui Dorian in legatura cu olita. Prin luna martie a acestui an (dat fiind ca l-am intarcat natural pe bebe 2), am reluat procesul de trecere la olita a lui Dorian. Nu au lipsit accidentele, ba chiar au fost destule, dar le-am abordat cu acceptare si constientizare, fara sa il cert. Cu multa rabdare, pe la inceputul lui mai Dorian a renuntat de tot la scutec pe timp de zi (doar noaptea in timpul somnului ii mai pun scutec). Morala: nu suprapuneti etapele, ocupati-va de fiecare tranzitie/schimbare majora pe rand.

Ce ne-a mai ajutat in acest proces?

Cartile. Nu ma refer numai la rasfoirea celor referitoare la olita, cu personaje si animale care fac si ele nevoia mare etc. (gen “What is poo?” de la Usborne sau “Conni si olita”), ci cartile in sine. Cum Dorian iubeste cartile, de fiecare data ii spuneam “Simti ca trebuie sa faci pipi/caca? Hai aseaza-te si iti dau o carte sa citesti”. Practic, pentru ca mi-am dat seama ca de cele mai multe ori nu se aseza pe olita deoarece nu avea rabdare/se plictisea sa stea pe ea fara sa faca nimic, am asociat momentul lecturii cu statul pe olita.

Apoi rabdarea noastra. Atunci cand copilul sta pe olita jumatate de ora sau mai mult, apoi se ridica si in olita este… nimic, este gresit sa dojenesti copilul ca a stata sa mult timp fara sa faca nimic. Trebuie apreciat si laudat fiecare gest in aceasta directie, insasi rabdarea de a sta asa mult pe ea.

Dar cea mai de ajutor a fost olita portabila Potette Plus de la Kidscenter.ro, pentru deplasari si zilele petrecute afara. Este cunoscuta teama multor mamici de a iesi in public cu copilul pe perioada trecerii la olita, din cauza eventualelor accidente neplacute. La noi a functionat de minune olita portabila 2 in 1 (cu functie atat de olita cat si de reductor WC): are un diametru de doar 24 cm si este inalta 7 cm, astfel ca incape cu brio in orice geanta de mamica (alaturi de servetele umede, apa si tot ce ia o mamica in geanta atunci cand iese cu copilul). Este super usoara si versatila, se foloseste cu niste saculeti biodegradabili de unica folosinta, astfel ca nu mai trebuie sa se lase “amintiri” prin tufisuri, ci la cosul de gunoi.

Daca achizitionati varianta cu Liner reutilizabil pliabil, Potette Plus devine o olita normala, ce poate fi golita in WC si spalata. Puteti beneficia de 5% reducere de astazi  pana pe 15 august 2020 cu codul „FARAPANICA” aplicat inainte de finalizarea cosului de cumparaturi pe site. Discountul se aplica tuturor produselor din site, iar indiferent de valoarea comenzii aveti TRANSPORT GRATUIT.

Am facut si greseli? Oooo daaaa, foarte multe. Am schimbat vreo 4 olite pana la a cincea, definitiva; toate celelalte ori erau inconfortabile, ori erau pe post de joaca implicit sparte/rupte (prima etapa FUNDAMENTALA inainte de antrenarea la olita, sa se joace cu ea intai). Mai departe, in primele luni ii spuneam copilului in continuu “Sa ma anunti daca faci pipi/caca, da?” iar el facea in chilotei de cele mai multe ori, fara sa ma anunte. Asa de greu am realizat ca era alegerea lui sa imi spuna sau nu, nu trebuia sa il oblig sa o faca si trebuia sa ii accept intimitatea. Astfel ca am schimbat optica si i-am spus “Aceasta este olita, poti sa o asezi in orice loc vrei. Cand simti nevoia sa te asezi pe ea, poti sa o faci, nu trebuie sa ma anunti”. Varianta a doua a fost cea castigatoare.

Fiecare copil este diferit, procesul de trecere la olita variaza de la caz la caz, iar momentul propice este atunci cand copilul da semnale de curiozitate, incepe sa lase scutecele uscate sau cere explicit sa scape de scutec. Unii o fac mai devreme, altii dupa 3 ani, 3 ani jumatate. Important e ca trecerea sa fie graduala iar copilul sa nu fie fortat, ci sprijinit si incurajat, iar daca exista accesorii sau inovatii pentru parinti moderni care ne pot ajuta, de ce nu, sa facem uz de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *