PROGRAMUL “LEADERSHIP IN FAMILIE SI CRESTEREA COPIILOR” (MINDDETOX): CATEVA PRINCIPII PENTRU O FAMILIE SOLIDA

Se spune ca este nevoie de 21 zile pentru a-ti forma un obicei nou si de 90 zile consecvente pentru ca acesta sa devina un adevarat STIL DE VIATA. Am revenit cu ideile de baza ale programului mentionat in articolul anterior.

Daca esti un parinte echilibrat si constient, felicitari. Dar daca nu iti iese din prima, sa stii ca nu esti singurul, din contra. A fi un parinte intentionat e ceva ce se invata, iar ingredientele principale sunt exersarea si rabdarea.

Din Programul “Leadership in familie si cresterea copiilor” de Marius Darie (MindDetox), coach de dezvoltare personala si speaker motivational, am extras cateva idei de fond ce iti pot fi utile.

In primul rand, punctul de plecare in educatia copiilor este RESPECTUL. Poarta-te cu copilul tau asa cum te-ai purta cu un adult, cu propria lui personalitate. De ex., nu indraznesti sa tipi la un prieten/cunostinta, nu-i asa? Atunci de ce ai face-o cu copiii tai?

Un PARINTE INTENTIONAT este vizionar, ascultator, modest, un bun elev (care se lasa invatat de catre copiii sai), dedicat si decis (actioneaza in mod continuu, sistematic, exersand rabdarea si empatia). Totodata, acesta este constient ca NU EXISTA parinti sau familii “perfecte”, ci toti suntem fiinte perfect imperfecte.

Esti o persoana dotata cu talente (abilitati), convingeri, pasiune si valori, de aceea este important sa constientizezi adevarata ta valoare pentru a putea planta in copiii tai seminte de maretie: onestitate, corectitudine, empatie, curaj, incredere in sine, iertare, sinceritate, bune maniere.

De aceea este necesar sa aplici 10 principii de leadership (esti far calauzitor in familia ta) in relationarea cu copiii tai:

  1. Rabdare (iubire)
  2. Respect
  3. Standarde (predictibilitate) – copiii au nevoie de reguli clare si indicatii despre ceea ce se accepta sau nu in familie, despre ceea ce urmeaza etc.
  4. Iertare (intotdeauna cere-ti scuze primul!)
  5. Recunostinta (poti scrie, in fiecare dimineata, cateva lucruri pentru care esti recunoscator/e, e un bun exercitiu pentru a capata energie pozitiva)
  6. Conectare (fii autentic si arata-ti vulnerabilitatea fata de copiii tai)
  7. Valoare de sine (elibereaza-te de bagaje emotionale precum vina/rusine si focalizeaza-te pe Abundenta, pentru a o atrage in viata ta)
  8. Compasiune (nu mila) – arata copiilor tai ca iti pasa de oameni si invata-i sa faca fapte bune, faceti impreuna voluntariat, acte de caritate etc.
  9. Leadership serviabil – deserveste-i pe cei din jur adaugand valoare, echipand si incurajand oamenii, iar copiii tai te vor imita
  10. Responsabilitate – creeaza propriul set de reguli in familia ta si nu o compara cu alte familii; tine cont de darurile, talentele si abilitatile membrilor ei.

Cu siguranta vei depune toate eforturile pentru a bifa principiile de mai sus, deoarece sunt sigura ca vrei ca ai tai copii sa se simta acceptati, valorosi, capabili, iertati si iubiti in mod neconditionat. Intrebarea este: ce comportament vrei sa aiba copiii tai, la randul lor, si cum il poti modela in ei?

Tu esti un vector de imagine pentru copiii tai, prin urmare ei vor avea in viata adulta acelasi comportament pe care il ai tu fata de ei. De aceea, prin exemplul personal,  este vital sa ii echipezi si sa ii imputernicesti pentru a deveni adulti puternici si responsabili. Arata-le afectiune copiilor tai. Incurajeaza-i si sprijina visurile lor. Elimina critica si comparatia. Fii alaturi de ei cand trec prin provocari. Fii generos, daruieste. Creeaza un mediu de discutii deschise si pozitive cu ei, inca de mici. Nu in ultimul rand, este fundamental ca ambii parinti sa constituie o echipa care merge in aceeasi directie si foloseste aceleasi principii si strategii.

Conecteaza-te inainte de a corecta. Asculta si raspunde inainte de a reactiona.

Iti recomand din inima acest curs si iti urez succes in devenirea celei mai bune versiuni ale tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *