TOP 5 ATRACTII IN CENTRUL ITALIEI DESPRE CARE NU STIAI

Nu cred ca exista om caruia sa nu ii placa sa calatoreasca, eu cred ca instinctul migrarii face parte din natura umana. Nu degeaba se spune ca un om care calatoreste traieste de 2 ori.

Am trait aproape 12 ani la Roma (in ultimele 6 luni am locuit la Milano unde am lucrat la EXPO International 2015), astfel am avut sansa sa vizitez cateva locuri minunate din regiunea Lazio si cele invecinate din centrul Italiei. Era o perioada in care fiecare weekend il dedicam plimbarilor si pentru a vizita puncte turistice noi.

Asadar, va pot enumera mai departe 5 obiective turistice care mi-au placut enorm de mult.

Nu, Roma nu face parte din acest “top” deoarece Roma este un  univers plin cu locuri intrigante, misteriose si superbe, asa ca nu as putea-o reduce la un singur punct. Normal ca, daca veniti in Italia, nu trebuie sa ratati Roma cu cele mai faimoase monumente arhicunoscute, insa aici prefer sa va descriu alte locuri, mai putin cunoscute. Sau daca le cunosteati deja, sa va ofer cateva detalii in plus.

Singita este o plaja libera la 25 km de Roma, cu un concept unic (ritualul de la apus); in Italia mai exista o asemenea plaja la Marina di Ravenna si in Malta. In 2010, cand am descoperit eu plaja de la Fregene, locatia din Malta inca nu exista. Practic este o plaja cu o atmosfera minunata, muzica chillout si DJ set, mancare autoservire de tip buffet (cu 10-15 Euro mananci o cina variata), cearsafuri albe pe nisip cu o masuta joasa in centru pe care poti sa sprijini cocktailurile (sau poti alege sa te asezi la masa la localul in aer liber), sezlonguri si baldachine cu perdele albe fluturand. Este cea mai misto senzatie pe care am avut-o vreodata pe o plaja. La apus, in fiecare seara, un barbat imbracat in alb, purtand un turban pe cap, vine si executa ritualul de la apus: saluta soarele si bate gongul.

Se pot face rezervari pentru evenimente private sau puteti lua parte la evenimentele publice organizate in sezonul festival, aici recomand indeosebi petrecerile tematice cu artisti pe picioroange si doamne costumate frumos (Neverland Cirque Festival, Lights Festival, Flower Hippie Party etc.).

  • Sperlonga

Sperlonga este o localitate din Latina (provincie din regiunea Lazio), situata pe malul marii, cu circa 5000 locuitori. E cam la 90 de minute de mers cu masina de la Roma, coborand spre Napoli. In anii 1950 si ’60, era cunoscuta ca fiind refugiul multor artisti, scriitori, actori de cinema, ba chiar scene din filmul Contempt al lui Jean-Luc Godard din 1963 au fost filmate aici. Astazi este o destinatie de elita pentru turistii care vor sa mearga la mare intr-un stabiliment balnear curat, linistit, cu o panorama breathtaking (orasul este amplasat pe o stanca) si o selectie de clientela (preturile sunt destul de piperate). Este, totusi, o varianta mai ieftina decat sora mai mare, insula Capri (in Capri am fost de vreo 3 ori, dar niciodata nu am innoptat).

Eu si sotul meu (nu eram casatoriti pe atunci) am vizitat Sperlonga in iulie 2012, ne-am cazat la Grand Hotel Virgilio (4*) si a fost un sejur minunat. Este un orasel chic si usor de strabatut pe jos, are niste stradute inguste cu o multime de magazine de suveniruri: un deliciu, tipic italienesc.

  • I borghi del Tufo: Pitigliano, Sorano e Sovana

Pe aceste 3 satucuri le-am vizitat in 2010. Sunt un trio (la distanta de circa 9 km unul de celalalt) in regiunea Toscana.

Pitigliano, infiintat in 1598, este supranumit Micul Ierusalim deoarece are o comunitate numeroasa de evrei si o sinagoga, chiar si un dom. Sorano este un satuc medieval situat pe o roca, la prima vedere pare depopulat din cauza strazilor sale intortocheate si caselor cu turnuri (cu un aspect obsolet). Si Sorano are sinagoga. Sovana este cea mai frumoasa din cele 3, face parte din clasamentul celor mai frumoase sate antice italiene; in apropiere se afla o necropola etrusca. Se spune ca atunci cand ploua in aceste localitati, pavajul stradal (facut dintr-o piatra speciala care se gaseste in zonele acestea si in Maremma) capata o culoare deosebita, si anume un rosu bordeaux stralucitor.

Recomand aceste satucuri, sunt foarte frumoase, se parcurg usor intr-o excursie de jumatate de zi.

  • Civita di Bagnoregio – La città che muore

“Orasul care moare”, denumit astfel deoarece e destinat sa se prabuseasca, se afla la circa 100 km de Roma in provincia Viterbo (regiunea Lazio). Orasul a fost construit acum 2500 de ani de catre etrusci pe varful unei roci care, in timp, a fost erodata si continua sa fie macinata de catre raurile dedesubt, astfel incat in orice clipa se poate prabusi. Unicul acces este un pod suspendat la 300 metri inaltime de strabatut doar la pas (nu sunt admise vehicule).

E un obiectiv turistic ce merita vazut, mai ales ca de la o zi la alta e posibil sa dispara. Panorama este magnifica. In plus, daca ajungeti de pe autostrada A1 la iesirea spre Orvieto, merita sa va opriti sa vizitati si Duomo di Orvieto, un alt orasel situat pe o stanca.

  • Lago di Bracciano si Anguillara

Aici se afla faimosul castel medieval Orsini Odescalchi unde mai multe cupluri celebre si-au oficiat cununia, printre care Tom Cruise si Katie Holmes. Ma simt norocoasa ca l-am vizitat in interior, desi se banuieste ca ar fi bantuit. Ca suprafata, este al 8-lea lac din Italia, la mai putin de 35 km de Roma.

Este escapada ideala de weekend a oricarui italian care traieste in capitala haotica, dar si a unui turist ce vrea sa respire aer curat, sa se plimbe pe malul lacului sau cu bacul (traghetto) pe lac si sa manance peste sau pur si simplu un autentic gelato italiano. Cat timp am locuit la Roma, cred ca mergeam la Bracciano de 20 ori pe an, mai ales vara.

***

Voi ce destinatii de suflet aveti, ce ati vizitat in afara tarii si ce v-a placut cel mai mult?

[Toate fotografiile imi apartin.]©

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *