GREȘELI PRIN CARE POȚI DISTRUGE APARATELE ELECTROCASNICE

Cine nu își dorește să facă cele mai bune alegeri când vine vorba de folosirea, poziționarea și întreținerea electrocasnicelor? Și totuși, se întâmplă să le folosim greșit, fără să citim manualul de utilizare sau bazându-ne pe recomandările celor care au un produs similar. Iată de ce anume trebuie să ținem cont, pentru a le prelungi durata de viață.

Greșeli comune

Există case vechi cu prize fără împământare: înainte de instalarea prizelor, ar trebui efectuată debarasarea în siguranță de eventualele scăpări de tensiune din rețea. Folosirea prelungitoarelor ar trebui limitată, deoarece acestea suprasolicită instalația electrică și astfel pot provoca arderea siguranțelor sau dezafectarea aparatelor electrice.

Dacă poziționezi corect electrocasnicele, le mărești durata de viață și, în plus, vor funcționa optimal cu un consum energetic în normă.

În bucătărie

În unele zone, apa este foarte calcaroasă și poate cauza distrugerea centralei termice, mașinii de spălat rufe/vase. Se recomandă folosirea unei stații de dedurizare a apei.

De asemenea, plita, hota, cuptorul electric sau cu microunde ar trebui curățate periodic de grăsime, pentru buna funcționare a acestora. Poți elimina mirosurile din mașina de spălat vase cu bicarbonat de sodiu presărat în interior și lăsat peste noapte. Compartimentul de detergent al mașinii de spălat rufe se spală periodic de reziduuri, iar un ciclu de spălare la 90° cu mașina goală este necesar din când în când. Nu pune obiecte grele pe mașina de spălat.

Scoate rufele din mașină imediat după terminarea ciclului de spălare. Dacă lași rufele umede și grele timp îndelungat în mașină, cuva se poate deteriora.

Cu mașina de spălat vase, nu clăti vasele murdare înainte de ciclul de spălare. Majoritatea mașinilor de spălat vase au senzori care detectează cât de murdare sunt vasele și reglează jetul de apă la nivelul potrivit.

Frigiderul trebuie poziționat lângă peretele cel mai răcoros, lăsând un spațiu de minim 10 cm între perete și spatele frigiderului pentru ventilare. O creștere cu 1° a temperaturii din cameră crește consumul energetic cu aproximativ 3% la congelatoare și 6% la frigidere.

Frigiderul nu se înclină la mai mult de 40°, pentru că soluția conținută de compresor s-ar putea scurge, distrugând și alte piese interne. În plus, nu se bagă în priză imediat după ce ți-a fost livrat, lasă-l câteva ore. Spatele frigiderului (grilajul) se curăță periodic de praf, după ce se scoate din priză.

Nu tapeta fundul cuptorului cu folie de aluminiu pentru a-l proteja de murdărie. Folia determină supraîncălzirea, astfel pot arde elementele din interior.

Atunci când încălzești produse ușoare în cuptorul cu microunde, plasează și un pahar cu apă: apa va absorbi o parte din microunde. Asigură-te ca grilajul de ventilație să nu fie blocat. Nu-l porni niciodată gol. Citește manualul pentru a afla care este greutatea maximă admisă. De altfel, cuptorul cu microunde se va deteriora prematur dacă îl deschizi frecvent în timp ce se gătește mâncarea, fără să apeși pe butonul de oprire întâi.

Nu folosi blenderul pentru a mărunți alimente foarte fierbinți, abia luate de pe foc. Așteaptă până ajung la 80° sau mai puțin. Nu mărunți ingrediente tari și uscate (cafea, piper, zahăr) dacă nu e prevăzut cu această funcție. Este de preferat să speli componentele sub jet de apă, nu să le scufunzi.

Nu în ultimul rând, filtrele din hotă trebuie înlocuite la maxim 8 luni.

În living

Aspiratorul nu trebuie utilizat mai mult de 20 de minute fără pauză (lucru valabil și pentru mașina de tocat carne). Nu absorbi apă cu aspiratorul dacă nu este prevăzut cu această funcție; chiar și picăturile mici îl pot defecta. Nu scoate firul la maxim, lasă o parte mică a cablului în interior.

Fierul de călcat necesită apă dedurizată și trebuie întotdeauna golit până la ultima picătură după ce este utilizat. Va fi mereu uscat și nu se va forma rugină.

Aparatul de aer condiționat se montează la o distanță de minim 10 cm de tavan, astfel aerul din încăpere se va răci mai repede, iar aparatul va consuma mai puțin.

În final, filtrul de ventilație al uscătorului de păr se curăță periodic, deoarece dacă este murdar aerul nu poate circula, cauzând supraîncălzirea uscătorului.

——————

Sunt curioasă ce alte tips&tricks cunoașteți și vă invit să le împărtășiți aici.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *