Pe Roxana Bucur o „stiu” virtual de cativa ani, de pe faimosul grup de Facebook Work at Home Moms Romania. In 2019 a iesit de sub tipar cartea scrisa de ea – „Mărunțilă și Bancnoțilă”, educatie financiara pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani. Pe langa cartea propriu-zisa, exista si cartea de colorat Maruntila si Bancnotila si fise de lucru in format digital. Cartea reprezinta baza discutiei in familie despre bani, munca, economisire; este adaptata limbajului copilului, explicand concepte precum gestionarea finantelor personale, a economiei si a economiilor, precum si a investitiilor.

Totodata, Roxana este co-fondator al francizei MONEY 4 KIDS, un incubator de dezvoltare personala, sociala si o platforma de cursuri, seminarii si evenimente pe tema educatiei financiare si antreprenoriale.

Nu in ultimul rand, este fondatoarea platformei Psihologia Banilor (gasiti si grupul omonim pe Facebook), oferind consultanta si formare in domeniul financiar (si al asigurarilor). Iar daca va abonati la newsletter, primiti gratis pe mail un e-book cu ”Primii 14 pasi catre independenta financiara”.

Mai jos va las discutia avuta cu Roxana Bucur.

——————-

  1. Care a fost parcursul dvs. și cum ați descoperit că vreți să profesați în calitate de consultant financiar?

La 4 ani am inceput sa economisesc primii mei bani care erau monedele de la cumparaturi – restul si banii primiti de la rude, de la ”colindat”.

La varsta de 15 ani si jumatate m-am angajat sezonier, part-time; faceam promotii si sampling in magazine comerciale. Am lucrat si in call-center – sondaje de opinie.

La 17 ani am avut primul meu depozit bancar pentru ca economiseam 90% din venitul castigat.

Prin urmare eram o femeie independenta de mica. Aveam un obiectiv pentru care lucram: casa proprie si eram manata de nevoia principala: siguranta financiara.

Am absolvit FPSE-PIPP si m-am angajat pe un salariu mult mai mic decat castigam pana in acel moment. Atunci a fost un soc pentru mine si de aceea nu am renuntat la a imi cauta un venit suplimentar, care a venit cu rolul meu de planificator si consultant financiar intr-o companie multinationala; o franciza nemteasca de educatie fiannciara si intermediere financiara.

Atunci am inceput sa invat si teoria economisirii si a investitiilor. Teoria economisirii: ”plateste-te pe tine primul!”, ”nu cheltui tot ceea ce castigi”, ”acopera-ti nevoile de baza”, ”asigura-ti viitorul prin economii si investitii!” Atunci a fost prima data cand am auzit despre investitii, inclusiv cuvantul: investitii. Si atunci, acum 6 ani am inceput sa investesc sigur si eficient pentru viitorul meu financiar.

In continuare am alocat timp si alte resurse in educatia mea financiara, in educatia mea antreprenoriala, incat acum sunt in fata ta: experienta companiei financiare cu experienta de 6 ani; consultant financiar avizat in asigurari, pensii private, piata de capital si produse bancare, analizand in peste 500 de ore de analiza si consultanta financiara si alte 10.000 de ore de training si cursuri toate categoriile de produse financiare din piata avand un obiectiv maret, insa nu imposibil: un milion de gospodarii educate financiar. In momentul de fata am peste 150 de clienti si gestionez lunar putin peste 700.000 de Euro punand umarul profesional la realizarea obiectivelor importante din viata unui om: sustinerea copiilor lui, retragerea eficienta din activitate, inchiderea anticipata de credit, siguranta financiara si independenta financiara fata de orice si oricine: stat, angajator, familie, institutiile fiannciare din piata.

2. Care sunt toate serviciile pe care le oferiți (și câteva prețuri orientative)?

Planificarea si consultanta financiara reprezinta serviciul principal. El imbina strategii de coaching financiar de la a pune obiectivele pe hartie si a face un plan personalizat pana la a cauta in intrega piata financiara cea mai buna solutie si a o implementa. De aici incepe colaborarea pana cand obiectivul se realizeaza in proportie de 100%.

Pretul serviciului meu este zero; serviciul oferit catre client este gratuit. In Romania exista doua categorii de consultanti financiari: cei care iau bani de la clienti pentru ca le spun sa puna deoparte 10% din venit, sa isi faca un buget, sa tina evidenta lui si sa aiba rezerve si sa isi investeasca banii, iar clientul cauta in piata unde sa isi plaseze banii si consultantii care intermediaza produse financiare din piata, asa cum sunt eu; pe langa cele enumerate de mai sus, eu ofer si solutiile cele mai bune din piata, ii stau alaturi clientului si ii ”garantez” realizarea obiectivelor financiare, astfel clientul nu ma plateste pentru serviciu, ci companiile din piata. (Cuvantul garantat l-am pus intre ghilimele pentru ca eu stau alaturi de client, ii ofer sfaturi, recomandari insa mai tine si de vointa lui sa implementeze in viata sa ceea ce am stabilit si sa actioneze in directia planului creat impreuna. Faptul ca stau alaturi de el si periodic avem evaluari, discutii, poate ramane pe drumul cel creat impreuna si realiza planul 100%.)

3. Timeline: cum se desfășoară ziua unui consultant financiar?

Sustine intalnirile stabilite cu o saptamana – doua inainte; isi imparte ziua intre clienti – partenerii alaturi de care creeaza solutii personalizate pentru clientii sai si participa la cursuri din domeniul financiar, respectiv al educatiei financiare.

4. Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat până acum, în meseria pe care o practicați? O anecdotă, vreun caz mai deosebit?

Am observat ca oamenii supraestimeaza ce pot face pe termen scurt si subestimeaza ce pot face pe termen lung- aceasta ar fi cea mai mare provocare.

       Fiecare persoana este speciala si trebuie tratata ca atare. Fiecare situatie este unica si trebuie tratata ca atare.

5. În continuarea întrebării precedente, care sunt cele mai frumoase realizări de până acum?

Sunt inchideri de 2-3 pana la 5 credite de nevoi personale, planuri de inchideri de credite cu 10-15 ani mai devreme, sunt persoane care au ajuns sa economisesca datorita colaborarii cu mine pana la 50% din venit.

6. Prosperitatea se poate „învăța” de către oricine sau există oameni predispuși ori nu prin natura lor?

Omul este o fiinta adaptabila mediului. De aceea, da, poate invata. La fel de bine poate invata sa traiasca cu mai putin sau poate invata sa traiasca cu mai mult. Orice se poate invata, iar aceasta capacitate a omului, una innascuta: adaptabilitatea il ajuta, prin natura sa, sa invete sa devina un om prosper, insa in toata ecuatia naturii mai sta si vointa individuala.

7. Cum ați descrie un om care întrunește criteriile de ‘sănătate financiară’?

Un om care are sanatate financiara nu se plange, isi realizeaza obiectivele financiare, are rezerve si orice situatie ar aparea: recesiune sau criza (personala sau economica) va putea sa o depaseasca. Va fi liber sa aleaga daca isi schimba locul de munca sau casa, daca mai ramane in acea relatie amoroasa care se dovedeste a fi una toxica, ii poate oferi copilului sau posibilitatea de a isi materializa talentele sau aptitudinile, isi permite sa isi realizeze dorintele, dar nu isi neglijeaza nevoile si este liber sa aleaga daca la varsta de 60 de ani sau chiar mai devreme va mai munci ori se va retrage din activitate indiferent de varsta legala de pensionare, indiferent de ce norme va da statul pentru ca el are banii sai din care se poate intretine lejer fara un loc de munca.

8. Ce cărți/podcasturi/aplicații/materiale de educație financiară recomandați?

Sunt foarte multi educatori financiari in piata. Fiecare isi spune punctul sau de vedere.

In special recomand carti si bloguri din afara tarii, iar de la noi pot recomanda pe oamenii alaturi de care ma inconjor. Pe pagina mea de Facebook, pe contul personal si in grupul de Facebook: ”Psihologia banilor” se pot gasi toate persoanele, podcasturile si cartile ori sursele de informare pe care eu le recomand.

9. La lumina evenimentelor din ultimele luni, odată cu creșterea inflației, ce pronostic al economiei românești ne puteți oferi?

Este cert ca va urma o criza economica, pentru ca ele sunt ciclice, iar ”la manual” scrie ca o criza vine la 12 ani (bine, acum nu poate spune nimeni cert nimic, insa se poate observa trecutul si stabili o ”statistica”). Indiferent de perioada: ca este recesiune, criza sau crestere economica noi trebuie (daca vrem sa fim ”sanatosi financiar”) sa avem economii, sa avem o siguranta pe termen scurt, cat si pe termen lung, sa ne planificam obiectivele si sa investim banii sigur, eficient, profitabil incat sa ne realizam obiectivele. Obiectivele financiare de termen lung se vor realiza prin intermediul investitiilor stabile si profitabile chiar si in contextul unei recesiuni sau a unei crize si aici, din nou, stau dovada crizele economice trecute. Bineinteles, exista si exemple de „asa nu”, iar acestea trebuie luate in calcul pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *